Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ślimaczki z ciasta krucho-drożdżowego z papryką i rozmarynem

przepis:

Ciasto krucho-drożdżowe:

0,5 kg mąki pszennej

4 dag świeżych drożdży

20 dag masła

2 żółtka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka rozmarynu

ok. 1 szklanki mleka

1 jajko do posmarowania 

1 łyżka roztopionego masła

 

Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski,  dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt , posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie papryką i rozmarynem, a następnie zwinąć w rulon. Rulon pociąć na kawałki szerokości  1 cm.

Ślimaczki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika ślimaczki posmarować białkiem.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku  20-30 min.