Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zapiekane morele z jogurtem

przepis:

 .

4 morele

4 łyżeczki masła

4 łyżeczki miodu

4 łyżeczki płatków migdałów

8 łyżek gęstego jogurtu

1 łyżeczka cynamonu

 .

Morele opłukać, przekroić na pół i ułożyć  przekrojoną stroną do góry w naczyniu żaroodporny.

Na każdej połówce moreli położyć kawałek masła i  polać miodem.

Morele wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150º  C na 110-15 min.

Pod koniec zapiekania morele posypać płatkami migdałów.

Gotowe  morele przed podaniem ozdobić łyżką gęstego jogurtu i posypać cynamonem.

 .