Zupa z ciecierzycy, piersi z kurczaka i curry
przepis:
.
1 pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 marchew
15 dag ciecierzycy z puszki
kilka różyczek brokułu
1 łyżka czerwonej pasty curry
100 ml mleczka kokosowego
olej do smażenia mięsa
sól, pieprz
.
Paprykę opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w paseczki.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w piórka.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie przesmażyć na gorącym oleju.
Mięso zalać wodą (0,5 l) i zagotować.
Na oleju przesmażyć cebulę, paprykę, marchew, brokuły i ciecierzycę.
Warzywa dodać do gotującego się mięsa.
Dolać mleczko kokosowe. Dodać pastę curry i doprawić solą.