Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Konfitura z brzoskwiń z imbirem, rodzynkami i szafranem

przepis:

 700 g brzoskwiń

300 g cukru

kawałek świeżego imbiru (2 cm)

70 g rodzynek

0,5 łyżeczki nitek szafranu

1 cytryna

Brzoskwinie opłukać, obrać ze skórki, osunąć pestki i pokroić na ósemki.

Cytrynę wyszorować, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Imbir obrać i  drobno pokroić.

Rodzynki wypłukać.

Brzoskwinie wymieszać w garnku z imbirem, rodzynkami, szafranem  i cukrem .

Brzoskwinie  podgrzewać na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie smażyć aż zredukuje się powstały sok.

Pod koniec dodać skórkę i sok  z cytryny.  Konfiturę odstawić do ostygnięcia.

Konfiturę ponownie wysmażyć następnego dnia, potem rozłożyć do słoiczków, zamknąć je i zagotować.