Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z bakłażanem

przepis:

 .

Farsz do pierogów:

1 mały bakłażan

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka posiekanych świeżych listków bazylii

sól, pieprz

olej

masło i  ser grana padano

Bakłażan  opłukać, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać bakłażan i podsmażyć mieszając.

Dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy, odrobinę wody i dusić. Pod koniec dodać posiekane listki bazylii i zmiażdżony ząbek czosnku.

Nadzieniem nadziewać rozwałkowane ciasto pierogowe.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Podawać  polane stopionym masłem i posypane serem.

 .