Pizza z tuńczykiem, szpinakiem i porem
przepis:
.
Ciasto na pizzę według przepisu:
http://figowesmaki.blox.pl/2013/07/Pizza-z-porem-i-serem-plesniowym.html
.
Na wierzch pizzy:
1 por (biała część)
pół paczki mrożonych liści szpinaku (ok. 20 dag)
20 dag
1 cebula
puszka tuńczyka we własnym sosie w kawałkach (185 g)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
2 łyżki Grana Padano
4 łyżki tartej mozzarelli
.
Liście szpinaku rozmrozić.
Por i cebule pokroić w krążki, poddusić na rozgrzanym maśle, dodać liście szpinaku.
Chwilę razem smażyć, dodać sól, pieprz, utartą gałkę muszkatołową i rozgnieciony ząbek czosnku.
Szpinak z porem wyłożyć na ciasto, posypać tartym Grana padano, ułożyć kawałki tuńczyka, posypać mozzarellą.
Odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec w gorącym piekarniku 20-30 min.