Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ragoût z wołowiny i dyni

przepis:

 .

30 dag wołowiny

30 dag dyni Hokkaido

1 por

3 łodygi selera naciowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 listki laurowe

ziele angielskie, pieprz, sól

1 łyżeczka suszonego tymianku lub gałązki świeżego

1 łyżka oleju

 .

 .

Mięso opłukać osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem.

Cebule pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej,  zeszklić na nim cebulę i obsmażyć mięso. Podlać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i dusić je do miękkości. W razie potrzeby mięso podlewać wodą.

Dynię opłukać, usunąć pestki, pokroić ją w kostkę.

Por  i seler pokroić w pierścienie.

Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać do niego warzywa , zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek i przecier pomidorowy Dusić razem aż warzywa będą miękkie.                 

 .