Bakłażan z mograbieh
przepis:
1 bakłażan
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól, pieprz
natka pietruszki
6 łyżek mograbieh
Mograbieh gotować przez około 20 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić na sitku. Mograbieh powinien być al dente.
Bakłażan pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać bakłażan i smażyć mieszając aż zmięknie.
Do bakłażana dodać zmiażdżony ząbek czosnku, przecier pomidorowy, sól, pieprz i paprykę.
Podlać niewielką ilością wody i gotować ok. 15 minut.
Na koniec do bakłażana dodać ugotowany mograbieh.
Danie posypać posiekaną natką pietruszki.