Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szynka z rozmarynem

przepis:

1 kg szynki wieprzowej

sól, pieprz, rozmaryn

2 ząbki czosnku

2 cebule

Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i  posypać rozmarynem.

Przyprawioną szynkę związać bawełnianą nicią, tak aby się nie rozłaziła, włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki.

Następnego dnia  w żeliwnej brytfannie rozgrzać olej i zrumienić na nim ze wszystkich stron szynkę.

Do obsmażonego mięsa dodać pokrojone w piórka 2 cebule, wlać szklankę wrzątku lub rosołu.

Brytfannę z mięsem wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Najlepiej sprawdzić czy mięso jest gotowe wbijając w nie  drewniany patyczek.

W czasie pieczenia  mięso często polewać  powstałym sosem.

Kiedy mięso jest gotowe sos zagęścić mąką.