Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wołowina z soczewicą

przepis:

 .

0,5 kg wołowiny

0,5 szklanki zielonej soczewicy

2 marchewki

5-10 dag wędzonego boczku

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2 listki laurowe

sól, pieprz, chili

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

2 łyżki oleju

Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.

Marchew obrać, opłukać, pokroić w krążki.

Soczewicę opłukać.

Cebule pokroić, zeszklić na oleju, dodać mięso i podsmażyć.

Mięso podlać wodą, dodać sól, pieprz, rozmaryn, listki laurowe i dusić.

W razie potrzeby mięso  podlewać wodą.

Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać marchew i  soczewicę. Gotować jeszcze ok 30 min aż soczewica i marchew będą miękkie.

Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze raz zagotować.