Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Letnia tarta jogurtowa

przepis:

 .

To tarta na upalne, letnie dni, bo trzeba ją dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku.

 .

Na spód tarty:

20 dag herbatników

15 dag masła

Masło roztopić.

Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem.

Masę wyłożyć  równomiernie na formę do tarty, dokładnie ubić.

Formę wstawić do zamrażalnika.

 .

1 kubek (400 g) jogurtu naturalnego

200 ml oleju kokosowego

4-5 łyżek cukru pudru

cukier waniliowy

truskawki i borówki do przybrania

Olej kokosowy rozpuścić podgrzewając.

Cukier waniliowy i cukier puder wymieszać z jogurtem.

Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.

Masę wylać na schłodzony spód tarty.

Tartę wstawić do zamrażalnika aby masa stężała. 

Wierzch  tarty udekorować owocami.