Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Orzechowo-serowe rogaliki z ciasta francuskiego

przepis:

 .

1 arkusz ciasta francuskiego

12 łyżek posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki śmietany

0,5 małej łyżeczki cynamonu

15 dag sera typu włoskiego Pilos

jajko  do posmarowania rogalików

cukier perłowy do posypania

Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem i śmietanką.

Serek utrzeć z cukrem.

Z ciasta wykroić trójkąty, posmarować warstwą sera,  a potem masy orzechowe. Rogaliki zwinąć, ułożyć na blaszce., posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 200º C  i piec 20-30 min.

 .