Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piernikowy sernik

przepis:

 .

Na spód sernika użyłam ciasta zarobionego na świąteczne pierniki.

Przepis:    http://figowesmaki.blox.pl/2009/11/Pierniki-staropolskie.html

 .

Masa serowa:

250 g mascarpone

400 g waniliowego serka homogenizowanego Pilos

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

100 ml śmietany 30%

2 łyżki budyniu waniliowego

sok z połowy cytryny

 .

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

Serki, cukier, jajko i śmietanę zmiksować razem, dodać budyń, sok z cytryny.

Masę serową wyłożyć na ciasto.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec  ok. 1 godziny.

Po ostudzeniu sernik posypać kakao zmieszanym z cynamonem.