Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

przepis:

 .

Nadzienie:

0,5 kg kapusty kiszonej

garść suszonych grzybów

1 cebula

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

1 łyżeczka kminku

3 łyżki oliwy

3 łyżki bułki tartej

Grzyby opłukać, namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę odlać, nalać nowej i  gotować do miękkości. Po ostudzeniu grzyby pokroić na mniejsze kawałki.

Kapustę przepłukać, i pokroić w razie potrzeby, dodać grzyby, przyprawy  i gotować  w garnku do aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania mieszać i co jakiś czas podlewać wodą, aby się nie przypaliła.

Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty pod koniec gotowania.

Gotową kapustę wymieszać z bułką tartą i nadziewać nią paszteciki.

Ciasto krucho-drożdżowe:

0,5 kg mąki pszennej

4 dag świeżych drożdży

20 dag masła

2 żółtka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki czarnuszki lub kminku

 gruba sól morska

ok. 1 szklanki mleka

1 jajko do posmarowania pasztecików

Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski, bardzo dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.

Ciasto wałkować  partiami , wykroić z niego prostokąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w ruloniki.

Paszteciki odstawić do wyrośnięcia,  posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać solą morską i czarnuszką.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku  20-30 min.

 .