Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Fasola z warzywami

przepis:

olej do smażenia

2  marchewki

połowa  selera korzennego

2  pietruszki

1 duża  cebula

biała częśc pora

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka pasty z papryki

sól, pieprz,  słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy

2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś

utarty ser grana padano


Warzywa obrać, opłukać. Marchew, seler,  zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.

Por pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa,  osolić, przesmażyć,  a następnie dodać trochę wody i dusić do miękkości.

Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, pastę paprykową, przyprawy,  doprawić do smaku solą  i pieprzem.

Do warzyw dodać fasolę i zagotować.

Na patelni ułożyć papier pergaminowy, rozsypać na nim utarty ser, tak aby powstały niewielkie krążki. Patelnię podgrzać. Kiedy ser się roztopi krążki zdjąć z papieru pergaminowego i ułożyć  na fasolce.