Omlet ze szpinakiem i cukinią
przepis:
3 jajka
1 mała cukinia
4 łyżki ugotowanego szpinaku
1 łyżka tartego sera Grana Padano
2-3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, ziarenka czerwonego pieprzu
Cukinię opukać, pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła podsmażyć na nim cukinię, dodać szpinak, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku. Warzywa dusić razem, aż cukinia będzie miękka.
Jajka wbić do garnuszka, dodać sól i pieprz, ubić trzepaczką, wylać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli do ścięcia się jajek, podważając boki , tak aby masa jajeczna spłynęła na dno. Gotowy omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim warzywa, złożyć na pół, posypać tartym serem i czerwonym pieprzem.