Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Omlet ze szpinakiem i cukinią

przepis:

3 jajka

1 mała cukinia

4 łyżki ugotowanego szpinaku

1 łyżka tartego sera Grana Padano

2-3 łyżki śmietany 30%

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, ziarenka czerwonego pieprzu

Cukinię opukać, pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła podsmażyć na nim cukinię, dodać szpinak, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku. Warzywa dusić razem, aż cukinia będzie  miękka.

Jajka wbić do garnuszka,  dodać sól i pieprz, ubić trzepaczką, wylać   na rozgrzany tłuszcz.  Smażyć powoli do ścięcia się jajek, podważając boki , tak aby masa jajeczna spłynęła na dno. Gotowy omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim warzywa, złożyć na pół, posypać tartym serem i czerwonym pieprzem.