Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z zielonym groszkiem

przepis:

Farsz do pierogów:

1 szklanka mrożonego zielonego groszku

1 łyżka serka śmietankowego

0, 5 małej łyżeczki suszonej mięty

sól, pieprz

1 łyżka masła

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

ciasto na pierogi

 

Groszek ugotować w osolonej wodzie, a następnie schłodzić w zimnej wodzie.

Groszek rozdusić widelcem, dodać serek, miętę,  sól i pieprz. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć na nie farsz, zlepić pierogi.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Masło roztopić, dodać orzechy, chwilę smażyć.

Ugotowane pierogi polać masłem z orzechami.