Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Babeczki z kremem z mascarpone i konfiturą żurawinową

przepis:

 .

Babeczki były produktem ubocznym :)

Zrobiłam je z części ciasta przeznaczonego  na tartę.

Trudno więc powiedzieć ile by ich wyszło  z całości ciasta. Myślę, że sporo. Zawsze można ciasto podzielić na 2 części. Jedną wykorzystać, drugą zamrozić na później.

 .

 .

Kruche ciasto:

30 dag mąki krupczatki

20 dag masła

3 surowe żółtka

20 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, siekać nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.

Foremki do babeczek wylepić ciastem.

Wstawić do  dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 min.

Gotowe babeczki ostudzić i włożyć w nie krem, ozdobić żurawiną i uprażonymi na suchej patelni pokruszonymi migdałami.

Krem:

250 g serka mascarpone

125 g  serka waniliowy

1-2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksować.