Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwiczki wieprzowe z bakłażanem i papryką

przepis:

 .

1 polędwica wieprzowa

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 mały lub połowa większego bakłażana

2 szalotki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

sól, pieprz

olej do smażenia

Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić na plastry.

Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać, pokroić w paski.

Bakłażan opłukać, pokroić w plastry, a następnie w kostkę.

Cebulkę pokroić w krążki.

Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, przełożyć do rondla.

Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę, paprykę i bakłażana.

Warzywa przełożyć do mięsa. Dodać zmiażdżony czosnek, podlać wodą lub bulionem  i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pastę curry, sól, pieprz do smaku.