Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś duszony w sosie śmietanowym z porem i boczniakami

przepis:

250 g  filetu z łososia
por (biała część)
150 g boczniaków
200 ml śmietany 30 %
sól, pieprz
1 olej
1 łyżeczka tymianku

Z ryby zdjąć skórę, podzielić ją na dwa kawałki, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Por opłukać, pokroić w krążki.
Z boczniaków usunąć ogonki. Kapelusze opłukać i podzielić na kawałki wzdłuż  blaszek.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim por i boczniaki.
Dodać  śmietanę.
Kiedy śmietana zagotuje się włożyć kawałki łososia, dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.
Rybę gotować ok. 10 min.
Podawać z ryżem.