Łosoś duszony w sosie śmietanowym z porem i boczniakami
przepis:
250 g filetu z łososiapor (biała część)
150 g boczniaków
200 ml śmietany 30 %
sól, pieprz
1 olej
1 łyżeczka tymianku
Z ryby zdjąć skórę, podzielić ją na dwa kawałki, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Por opłukać, pokroić w krążki.
Z boczniaków usunąć ogonki. Kapelusze opłukać i podzielić na kawałki wzdłuż blaszek.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim por i boczniaki.
Dodać śmietanę.
Kiedy śmietana zagotuje się włożyć kawałki łososia, dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.
Rybę gotować ok. 10 min.
Podawać z ryżem.