Mintaj zapiekany ze szpinakiem, selerem naciowym i papryką
przepis:
.
2 płaty mintaja
2 łodygi selera naciowego
5 łyżek ugotowanego szpinaku
połowa czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
2 szalotki
sok z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżka utartego sera grana padano
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Seler opłukać , pokroić w plasterki.
Paprykę, opłukać, usunąć pestki i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną szalotkę.
Dodać seler, paprykę, szpinak i razem przesmażyć. Dodać sól, pieprz, zmiażdżony czosnek.
Połowę warzyw rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na warstwie warzyw ułożyć kawałki ryby, na niej warzywa.
Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30- 40 min.
Gotową rybę posypać startym serem.