Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Mintaj zapiekany ze szpinakiem, selerem naciowym i papryką

przepis:

 .

2 płaty mintaja

2 łodygi selera naciowego

5 łyżek ugotowanego szpinaku

połowa czerwonej papryki

1 ząbek czosnku

2 szalotki

sok z cytryny

sól, pieprz

1 łyżka oleju

1 łyżka utartego sera grana padano

Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Seler opłukać , pokroić w plasterki.

Paprykę, opłukać, usunąć pestki i pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną szalotkę.

Dodać seler, paprykę, szpinak i razem przesmażyć. Dodać sól, pieprz, zmiażdżony czosnek.

Połowę warzyw rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.

Na warstwie warzyw ułożyć kawałki ryby, na niej warzywa.

Naczynie wstawić  do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30- 40 min.

Gotową rybę posypać startym serem.