Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Żurek

przepis:

10 czubatych łyżek  żytniej mąki żurkowej

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

liść laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

2 jajka ugotowane na twardo 

100 ml  śmietany 30 %

sól

750 ml  wywaru warzywnego


Zakwas na żur:

Mąkę  zalać 500 ml letniej przegotowanej wody, dodać 2  ząbki czosnku, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.



Zakwas wymieszać z bulionem , dodać czosnek roztarty z solą, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy  i majeranek.

Gotować tak długo, aż żurek zgęstnieje. 

Do gotowego żurku dodać śmietanę i ugotowane na twardo jajka.