Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta krówkowo-waniliowa z orzechami włoskimi

przepis:

 .

Kruche ciasto:

30 dag mąki krupczatki

20 dag masła

3 surowe żółtka

20 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.

Z podanych proporcji wychodzi ilość ciasta na dwie tarty

 Nadzienie do tarty:

300 ml mleka

1 budyń waniliowy

2 łyżki cukru

100 g białej czekolady

150 g posiekanych orzechów

1 mała puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym

ok. połowa ciemnej czekolady

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

Na ciasto wyłożyć masę krówkową, posypać orzechami.

Tartę wstawić do gorącego piekarnika piec 40 min.

Po wyjęciu z piekarnika tartę ostudzić.

Czekoladę połamać na małe kawałki.

Budyń i cukier rozrobić w połowie szklanki mleka.

Resztę mleka zagotować , dodać do niego rozrobiony budyń. Zagotować.

Do gęstego budyniu dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści.

Na masę krówkową wyłożyć gorący budyń, posypać tartą ciemną czekoladą.

 .