Waniliowa tarta z malinami
przepis:
Ciasto na spód tarty:
200 g mąki
75 g cukru pudru
1 jajko
140 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.
Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
250 g mascarpone
200 g śmietany 18% (gęstej i kwaśnej)
1 torebka cukru waniliowego
4-6 łyżek cukru pudru
100 g białej czekolady
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g malin
Czekoladę utrzeć na tarce o grubych oczkach
Mascarpone i śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Masę wymieszać z utartą czekoladą.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wyłożyć nim formę do tortownicy.
Na ciasto położyć papier pergaminowy posypać grochem i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Po tym czasie zdjąć papier i groch.
Na podpieczone ciasto wylać masę i rozłożyć na niej maliny.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec ok. 30-40 min.