Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Waniliowa tarta z malinami

przepis:

 Ciasto na spód tarty:

200 g mąki

75 g cukru pudru

1 jajko

140 g masła

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

 

 

250 g mascarpone

200 g śmietany 18% (gęstej i kwaśnej)

1 torebka cukru waniliowego

4-6 łyżek cukru pudru

100 g białej czekolady

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g malin

Czekoladę utrzeć  na tarce o grubych oczkach

Mascarpone i śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

Masę wymieszać  z utartą czekoladą.

 

Ciasto  rozwałkować  na grubość  ok. 0,5 cm, wyłożyć  nim formę do tortownicy.

Na ciasto położyć  papier pergaminowy posypać grochem i piec 25 minut  w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C.

Po tym czasie zdjąć papier i groch.

Na podpieczone ciasto wylać masę i  rozłożyć  na niej maliny.

 Ciasto  wstawić  do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C   i piec ok. 30-40 min.