Toskańskie roladki
przepis:
60 dag górki cielęcej
2 łyżki musztardy
10 dag sera feta
2 cebule
czerwona papryka
2 łyżki oliwek
kilka gałązek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
1 łyżeczka gorczycy
olej
kostka rosołowa
śmietana
szczypta cukru, sól, pieprz
Mięso opłukać, pokroić w plastry. Każdy plaster rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą.
Oliwki pokroić w krążki. Bazylię opłukać, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski.
Na plastrach mięsa rozłożyć ser feta, bazylię, kilka ziaren gorczycy oraz połowę papryki, cebuli i oliwek.
Mięso zwinąć, roladki spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej,włożyć roladki, zrumienić ze wszystkich stron. Wlać szklankę wrzącej wody, dodać kostkę rosołową. Przykryć i dusić ok 1godziny.
Na patelni rozgrzać resztę oleju, wrzucić pozostałą paprykę, cebulę, przesmażyć.
Dodać trochę bulionu z duszenia roladek, śmietanę i oliwki. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
Roladki podawać ze smażonymi warzywami i makaronem.
Zamiast cielęciny użyłam schabu. Do warzyw dodałam plastry cukinii. Sos zagęściłam mąką.