Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Toskańskie roladki

przepis:

60 dag górki cielęcej

2 łyżki musztardy

10 dag sera feta

2 cebule

czerwona papryka

2 łyżki oliwek

kilka gałązek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej

1 łyżeczka gorczycy

olej

kostka rosołowa

śmietana

szczypta cukru, sól, pieprz

Mięso opłukać, pokroić w plastry. Każdy plaster rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą.

Oliwki pokroić w krążki. Bazylię opłukać, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski.

Na plastrach mięsa rozłożyć ser feta, bazylię, kilka ziaren gorczycy oraz połowę papryki, cebuli i oliwek.

Mięso zwinąć,  roladki spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej,włożyć roladki, zrumienić ze wszystkich stron. Wlać szklankę wrzącej wody, dodać kostkę rosołową. Przykryć i dusić ok 1godziny.

Na patelni rozgrzać resztę oleju, wrzucić pozostałą paprykę, cebulę, przesmażyć.

Dodać   trochę bulionu z duszenia roladek, śmietanę i oliwki. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem.

Roladki podawać ze smażonymi warzywami i makaronem.

Zamiast  cielęciny użyłam  schabu. Do  warzyw dodałam plastry cukinii. Sos  zagęściłam mąką.