Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Marmurkowe ciasteczka serowe

przepis:

 .

100 g sera pleśniowego (Lazur Błękitny)

150 g mąki pszennej

110 g masła

 4 łyżki utartego sera Grana Padano

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany

6 łyżek pokruszonych orzechów włoskich

sól

Ser pleśniowy pokroić w kostkę.

Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać jogurt, żółtko. utarty ser i  zarobić szybko gładkie ciasto.

Do  ciasta dodać pokrojony ser pleśniowy i wyrobić razem.

Ciasto  owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.

Po  wyjęciu ciasto rozwałkować, wykroić z niego krążki, posmarować je białkiem, posypać solą morską i pokruszonymi orzechami.

Ciasteczka ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º  C przez 15-20 min.