Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pstrąg łososiowy z dyniowym ragout

przepis:

 300 g filetu z pstrąga łososiowego

sól, pieprz

sok z cytryny

1 łyżeczka rozmarynu

 

Z ryby osunąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem.

Filet ugotować na parze.

 

300 g miąższu z dyni hokkaido

3 gałązki selera naciowego

1 czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka suszonej bazylii

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól, pieprz

olej

 

Dynię pokroić w kostkę.

Seler naciowy pokroić w talarki.

Paprykę, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na kawałki.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka.

Następnie dodać seler i  paprykę. Warzywa przesmażyć, dodać dynię, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i zioła.

Podlać niewielką ilością wody i dusić warzywa, aż będą prawie miękkie. Wtedy dodać przecier pomidorowy.