Pstrąg łososiowy z dyniowym ragout
przepis:
300 g filetu z pstrąga łososiowego
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżeczka rozmarynu
Z ryby osunąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem.
Filet ugotować na parze.
300 g miąższu z dyni hokkaido
3 gałązki selera naciowego
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
olej
Dynię pokroić w kostkę.
Seler naciowy pokroić w talarki.
Paprykę, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka.
Następnie dodać seler i paprykę. Warzywa przesmażyć, dodać dynię, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i zioła.
Podlać niewielką ilością wody i dusić warzywa, aż będą prawie miękkie. Wtedy dodać przecier pomidorowy.