Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z zielonym groszkiem

przepis:

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

masło klarowane do smażenia naleśników

Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

Farsz:

2 szklanki mrożonego groszku

sól, cukier

pieprz

kilka łyżek utartego sera istarskiego (na grubych oczkach)

Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Ugotowany groszek odcedzić i podusić.

Masę z groszku  rozłożyć równomiernie na naleśnikach, posypać serem.

Naleśniki zwinąć w rulon i obsmażyć z obu stron na maśle.