Naleśniki z zielonym groszkiem
przepis:
Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki kurkumy
masło klarowane do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki.
Farsz:
2 szklanki mrożonego groszku
sól, cukier
pieprz
kilka łyżek utartego sera istarskiego (na grubych oczkach)
Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ugotowany groszek odcedzić i podusić.
Masę z groszku rozłożyć równomiernie na naleśnikach, posypać serem.
Naleśniki zwinąć w rulon i obsmażyć z obu stron na maśle.