Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Francuskie chusteczki nadziewane grzybami

przepis:

 .

1 arkusz ciasta francuskiego

30 dag mrożonych grzybów ( podgrzybki obgotowane przed mrożeniem)

1 cebula czerwona

kawałek pora

1 łyżeczka posiekanego tymianku

6 łyżek  tartego sera grana padano

sól, pieprz

1 łyżka oleju

Grzyby rozmrozić.

Cebulę  i pora pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i pora, dodać grzyby. Chwilę razem podsmażać,  dodać sól, pieprz, tymianek, podlać wodą i dusić ok. 15 min. Woda powinna odparować z grzybów.

Grzyby ostudzić.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (10x10 cm).

Na każdy kawałek ciasta położyć trochę sera  i grzyby. Ciasto złożyć w chusteczkę, posmarować rozbitym jajkiem, posypać serem i tymiankiem.

Piec w temp. 300º C ok. 20 min.