Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki ze szpinakiem, serem ricotta i bazylią

przepis:

 .

Ciasto na naleśniki:

1 szklanka mleka

0,5 szklanki wody mineralnej

1,5 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżka masła

sól, pieprz

olej do smażenia

0,5 szklanki śmietanki 30%

2 łyżki tartego sera Grana Padano

 .

Mleko, wodę, jajka, mąkę dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Masło roztopić.

Do ciasta dodać sól, pieprz i roztopione masło, dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.

Upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ich 12 sztuk.

 .

Nadzienie:

 .

25 dag sera ricotta

40 dag zamrożonych liści szpinaku

garść liści bazylii

1 szalotka

2 łyżki tartego sera Grana Padano

sól, pieprz

 .

Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać liście szpinaku i smażyć tak długo aż wyparuje z nich nadmiar wody.

Szpinak ostudzić, wymieszać z ricottą, 1 łyżką tartego sera i posiekanymi drobno listkami bazylii.

Masę rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w ruloniki.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim naleśniki, polać śmietanką i posypać serem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 200 C przez 15 min.