Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa z fenkułem

przepis:

 .

1  polędwica wieprzowa

1 fenkuł 

sól, pieprz

1 łyżka posiekanego tymianku

olej

Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, lekko zbić, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na pół  godziny.

Fenkuł  opłukać, przekroić wzdłuż, wykroić głąb, pokroić.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim z obu stron polędwicę. Zdjąć z patelni, przełożyć do garnka.

Na pozostałym tłuszczu  obsmażyć fenkuł. Przełożyć go do mięsa, podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.