Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Schab gotowany

przepis:

 .

Przepis pochodzi z marcowego numeru Claudii.

1 kg schabu środkowego

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżka soli

2-3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

Mięso opłukać , osuszyć, natrzeć pieprzem i tymiankiem. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

1 litr wody  (wody powinno być  tyle aby mięso było przykryte)  zagotować z solą czosnkiem i listkami laurowymi.

Do gotującej się wody włożyć mięso. Gotować je 5 min. Zostawić w wodzie do ostygnięcia.

Wstawić na noc do lodówki, nie wyjmując z zalewy.

Następnego dnia mięso z zalewą zagotować. Gotować 3 minuty.

Znów odstawić na noc do lodówki, a następnego dnia ponownie zagotować.

Gotować 2 minuty. 

Mięso osączyć.

Można podawać na zimno lub ciepło.

Przygotowany w ten sposób schab jest bardzo soczysty.