Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa dyniowo-brokułowa

przepis:

300 g dyni piżmowej

1 ziemniak

kilka różyczek brokułu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, chili

100 ml śmietany 30%

1-2 łyżki oleju


Ziemniak, dynię obrać, pokroić w kostkę.

Czosnek pokroić.

W garnuszku rozgrzać olej, przesmażyć na nim czosnek , ziemniak i dynię.

Do warzyw dodać 500 ml wody. Doprawić solą , pieprzem i chili do smaku. Warzywa ugotować do miękkości.

Pod koniec gotowania do zupy dodać różyczki brokułu.

Kiedy brokuł będzie miękki, wyłożyć  go  z zupy.

Pozostałe warzywa zmiksować blenderem na krem.

Do zupy dodać śmietankę i ugotowane brokuły.