Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe ślimaczki z orzechami i serem pleśniowym

przepis:

 ..

25 dag mąki

2,5 dag  świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2  łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka rozmarynu

2 łyżki oliwy

15 dag sera pleśniowego typu camembert

15 dag  pokruszonych orzechów włoskich

.

Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe.

Ciasto rozwałkować w prostokąt.

Ułożyć na nim plasterki sera i posypać orzechami, zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 2 cm plastry.

Ślimaczki ułożyć  na blaszce do pieczenia, posypać rozmarynem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec ok 30 min. w temp. ok. 200º C.