Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Lasagne z łososiem i szpinakiem

przepis:

 .

5 blatów lasagne

10-15 dag świeżego łososia

20 dag mrożonych liści szpinaku

1 ząbek czosnku

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

250 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

1 papryczka chili

sok z cytryny

Z łososia zdjąć skórę, opłukać , osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Rybę ugotować na parze.

Szpinak rozmrozić, przesmażyć na łyżce masła, dodać do smaku sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

 Płaty ciasta ugotować w osolonej wodzie.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

Na dnie położyć blat ciasta.  Rozsmarować na nim sos beszamelowy (2 łyżki), a następnie równomiernie rozłożyć  część szpinaku.

Położyć następny płat ciasta. Rozsmarować na nim sos beszamelowy (2 łyżki), a następnie rozłożyć kawałki ryby.

Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami ciasta.

Na wierzchu lasagne rozłożyć resztę  sosu, posypać posiekaną bazylią i  kawałkami chili.

Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego  do temp. 180º C  i piec 20 min.

 .