Lasagne z łososiem i szpinakiem
przepis:
.
5 blatów lasagne
10-15 dag świeżego łososia
20 dag mrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
250 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 papryczka chili
sok z cytryny
Z łososia zdjąć skórę, opłukać , osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Rybę ugotować na parze.
Szpinak rozmrozić, przesmażyć na łyżce masła, dodać do smaku sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.
Płaty ciasta ugotować w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Na dnie położyć blat ciasta. Rozsmarować na nim sos beszamelowy (2 łyżki), a następnie równomiernie rozłożyć część szpinaku.
Położyć następny płat ciasta. Rozsmarować na nim sos beszamelowy (2 łyżki), a następnie rozłożyć kawałki ryby.
Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami ciasta.
Na wierzchu lasagne rozłożyć resztę sosu, posypać posiekaną bazylią i kawałkami chili.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 20 min.
.