Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kapusta kiszona z ciecierzycą

przepis:

 .

0,5 kg kiszonej kapusty

1 puszka ciecierzycy (400 g)

1 cebula

2 łyżki oleju

pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka majeranku

Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać pieprz, ziele angielskie, kminek  i listki laurowe i gotować do miękkości.

W razie potrzeby uzupełniać wodę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju.

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać.

Cebulę  z olejem, ciecierzycę  i majeranek dodać do kapusty, wymieszać.

Kapustę można zagęścić przy pomocy jasnozłotej zasmażki, a olej zastąpić smalcem.