Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chlebek z majerankiem i serem Dziugas

przepis:

Ciasto według przepisu na włoski chlebek z mozarellą:

http://figowesmaki.blox.pl/2011/06/Wloski-chlebek-z-mozarella.html

25 dag mąki

2 dag  świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2  łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki roztopionego masła

3 łyżki utartego sera Dziugas

1 łyżka majeranku

sól morska

Z drożdży, cukru, 1 łyżeczki mąki i wody zrobić zaczyn  i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt,  posmarować roztopionym masłem, posypać majerankiem, a następnie startym serem.

Ciasto zrolować w roladę, włożyć do podłużnej foremki.

Posmarować roztopionym masłem, posypać solą i majerankiem.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Piec ok 40 min. w temp. 180 C.