Chlebek z majerankiem i serem Dziugas
przepis:
Ciasto według przepisu na włoski chlebek z mozarellą:
http://figowesmaki.blox.pl/2011/06/Wloski-chlebek-z-mozarella.html
25 dag mąki
2 dag świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki utartego sera Dziugas
1 łyżka majeranku
sól morska
Z drożdży, cukru, 1 łyżeczki mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać majerankiem, a następnie startym serem.
Ciasto zrolować w roladę, włożyć do podłużnej foremki.
Posmarować roztopionym masłem, posypać solą i majerankiem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok 40 min. w temp. 180 C.