Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta kokosowa

przepis:

 .

Kruche ciasto:

30 dag mąki krupczatki

20 dag masła

3 surowe żółtka

20 dag cukru pudru

5 dag wiórek kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do mąki wymieszanej z cukrem, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.

Formę do tarty wyłożyć ciastem, przykryć je papierem pergaminowym. Na tarte wysypać warstwę grochu, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200º C i piec ok. 30 min.

Z upieczonej tarty usunąć  groch. Ostudzić.

 .

 .

Kokosowy krem:

2 tabliczki białej czekolady (20 dag)

1 serek mascarpone (25 dag)

1 serek waniliowy (15 dag)

1 łyżka wiórków kokosowych do posypania tarty

Czekoladę pokruszyć i  roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Serek mascarpone zmiksować z serkiem waniliowym, a następnie  powoli dodawać czekoladę. Wymieszać i wyłożyć na ostudzoną tartę. Posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawić do lodówki aby stężało. Najlepiej na noc.