Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z miesem i szpinakiem

przepis:

 .

1 szklanka mleka

0,5 szklanki wody gazowanej

1 jajko

1 szklanka maki

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na pół godziny.

Upiec cienkie naleśniki

 .

Farsz:

10 dag ugotowanego  mięsa wołowego (z rosołu) - zmielonego

10 dag mrożonego szpinaku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

olej

1 cebula

10 dag mozzarelli

1 łyżka utartego sera grana padano

 .

Szpinak rozmrozić, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju , dodać mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mięso dokładnie wymieszać ze szpinakiem.

Farsz rozłożyć równomiernie na naleśnikach, zwinąć je w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.

Na wierzchu posypać posiekanymi listkami bazylii, rozłożyć plasterki mozzarelli i posypać grana padano.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 180 C ok. pół godziny.

 .