Naleśniki z miesem i szpinakiem
przepis:
.
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 szklanka maki
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na pół godziny.
Upiec cienkie naleśniki
.
Farsz:
10 dag ugotowanego mięsa wołowego (z rosołu) - zmielonego
10 dag mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej
1 cebula
10 dag mozzarelli
1 łyżka utartego sera grana padano
.
Szpinak rozmrozić, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju , dodać mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso dokładnie wymieszać ze szpinakiem.
Farsz rozłożyć równomiernie na naleśnikach, zwinąć je w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
Na wierzchu posypać posiekanymi listkami bazylii, rozłożyć plasterki mozzarelli i posypać grana padano.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 180 C ok. pół godziny.
.