Bakłażan zapiekany z mięsem
przepis:
.
1 bakłażan
okrawki z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
1 żółtko
1 papryczka chili
sól, pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki utartego sera
2 łyżki posiekanych listków bazylii
2 łyżki oleju
Bakłażan umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny.
Następnie plastry bakłażana opłukać, osuszyć.
Mniejsze kawałki bakłażana (2-3 plastry) pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim z obydwu stron plastry bakłażana i oddzielnie bakłażan pokrojony w kostkę.
Okrawki piersi z kurczaka zmielić w melakserze.
Do mięsa dodać żółtko, zmiażdżony ząbek czosnku, kostki bakłażana, pokrojoną drobno papryczkę chili, słodką paprykę, posiekane listki bazylii, sól i pieprz do smaku.
Wszystko dobrze wymieszać.
Naczynie żaroodporne skropić olejem, ułożyć w nim plastry bakłażana, a na nich masę z mięsa. Na wierzchu posypać tartym serem.
Bakłażany wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 200º C i zapiekać ok. 30 min.
.