Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan zapiekany z mięsem

przepis:

 .

1 bakłażan

okrawki z piersi kurczaka

1 ząbek czosnku

1 żółtko

1 papryczka chili

sól, pieprz

pół łyżeczki słodkiej papryki

3 łyżki utartego sera

2 łyżki posiekanych listków bazylii

2 łyżki oleju

Bakłażan umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny.

Następnie plastry bakłażana opłukać, osuszyć.

Mniejsze kawałki bakłażana (2-3 plastry) pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim z obydwu stron plastry bakłażana i  oddzielnie bakłażan pokrojony w kostkę.

Okrawki piersi z kurczaka zmielić w melakserze.

Do mięsa dodać  żółtko, zmiażdżony ząbek czosnku, kostki bakłażana, pokrojoną drobno papryczkę chili, słodką paprykę,  posiekane listki bazylii, sól i pieprz do smaku.

Wszystko dobrze wymieszać.

Naczynie żaroodporne skropić olejem, ułożyć w nim plastry bakłażana, a na nich masę z mięsa. Na wierzchu posypać tartym serem.

Bakłażany wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 200º C i zapiekać ok. 30 min.

 .