Ciasto marchewkowe
przepis:
.
ok. 60 dag marchwi
1 puszka ananasa (580 ml)
20 dag orzechów włoskich
25 dag mąki
20 dag cukru pudru
3 jajka
200 ml oleju
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki sody
Marchew obrać, opłukać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Krążki ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.
Cukier, cukier waniliowy i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
Ciągle miksując dodać powoli olej.
Mąkę wymieszać z solą, cynamonem, gałką i sodą, a następnie przesiać do masy z jajek.
Na końcu dodać marchew, ananas i orzechy.
Ciasto wyłożyć do foremki keksowej. Piec 50-60 min w temp. 180º C.
Swoje ciasto zrobiłam z połowy składników.