Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto marchewkowe

przepis:

 .

ok. 60 dag marchwi

1 puszka ananasa (580 ml)

20 dag orzechów włoskich

25 dag mąki

20 dag cukru pudru

3 jajka

200 ml oleju

1 cukier waniliowy

0,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej

1,5 łyżeczki sody

Marchew obrać, opłukać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Krążki ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

Orzechy posiekać.

Cukier, cukier waniliowy  i jajka utrzeć  mikserem na puszystą masę.

Ciągle miksując dodać  powoli olej.

Mąkę wymieszać z solą, cynamonem, gałką i sodą, a następnie przesiać do masy z jajek.

Na końcu dodać marchew, ananas i orzechy.

Ciasto wyłożyć do foremki keksowej. Piec 50-60 min w temp. 180º C.

Swoje ciasto zrobiłam z połowy składników.