Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Farfalle z grzybami i boczkiem

przepis:

2 plastry surowego  boczku wędzonego

15 dag pieczarek

kilka  suszonych grzybków shitake

kawałek białej części pora

1 ząbek czosnku

200 ml śmietany

olej

sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

utarty parmezan

Grzybki shitake namoczyć w wodzie. Następnie gotować je pół godziny.

Po ostudzeniu odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w plasterki.

Pieczarki oczyścić, pokroić w platerki.

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać por pokrojony w półkrążki i posiekany czosnek. Zeszklić, a następnie dodać grzyby i smażyć je mieszając 5 min.

Dolać śmietankę i dusić  5 min. Dodać sól, pieprz i  posiekaną natkę pietruszki.

Wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać tartym parmezanem.