Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z budyniem, masą karmelową i jabłkami

przepis:

 .

Kruche ciasto:

30 dag mąki

20 dag masła

3 surowe żółtka

20 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.



 .

1 puszka masy krówkowej

1 budyń waniliowy

0,5 l mleka

1-2 jabłka

Ugotować, a następnie ostudzić budyń.

Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić w plasterki.

 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

Na ciasto wyłożyć masę krówkową, a na nią budyń. W masę powbijać plasterki jabłka.

Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę na wierzchu tarty.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.  200-220º C i piec 30-40 min.