Tarta z budyniem, masą karmelową i jabłkami
przepis:
.
Kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
3 surowe żółtka
20 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
.
1 puszka masy krówkowej
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
1-2 jabłka
Ugotować, a następnie ostudzić budyń.
Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić w plasterki.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Na ciasto wyłożyć masę krówkową, a na nią budyń. W masę powbijać plasterki jabłka.
Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę na wierzchu tarty.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220º C i piec 30-40 min.