Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Beza gotowana na mleku z truskawkami

przepis:

Składniki  na 1 porcję:

 .

1 jajko

4 łyżki cukru pudru

szczypta soli

laska wanilii

0, 5 l mleka

 .

Z truskawek usunąć szypułki, opłukać i osuszyć. Pokroić je na kawałki.

 .

Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka.

Do białka dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodać cukier.

 .

W rondelku zagotować mleko z wanilią.

Ubitą pianę delikatnie włożyć do mleka. Gotować na małym ogniu 1 minutę, następnie odwrócić bezę na drugą stronę i także  gotować minutę.

Bezę wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i ułożyć na talerzyku.

Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, a następnie dalej ubijając dodać powoli 2 łyżki gorącego mleka.

Truskawki wyłożyć na bezie, polać sosem z żółtka.

 .