Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szparagi w sosie jajecznym

przepis:

 500 g szparagów

2 jajka

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki posiekanego  szczypiorku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jajka ugotować na twardo, drobno  posiekać.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć.

Następnie dolać mleko, dobrze wymieszać aby nie było grudek, gotować aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Na koniec dosypać posiekane jajka, szczypiorek i natkę pietruszki.

Szparagi obrać ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Szparagi polać sosem.