Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

przepis:

1 marchew

1 łyzka miodu

1 łyżeczka masła klarowanego

szczypta kardamonu

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

płatki migdałów

 

1/2 szklanki kaszy jaglanej

150 ml mleka kokosowego

150  ml wody

szczypta soli

 

Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać marchew, cynamon i kardamon.

Marchew smażyć w miodzie aż będzie miękka i na koniec dodać sok z cytryny.

 

Kaszę jaglaną opłukać  na sitku pod zimną bieżącą wodą.

W garnku doprowadzić do wrzenia wodę, dosypać do niej kaszę, dodać szczyptę soli.

Kaszę gotować na małym ogniu aż wchłonie wodę.

Do kaszy dolać mleko kokosowe i zagotować je  ponownie.Do gotowej jaglanki dodać skarmelizowaną marchew i płatki migdałowe.