Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz zapiekany z porami

przepis:

300 g polędwicy z dorsza

2 pory

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sok z cytryny

sól, pieprz

 

 Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Białe części pora pokroić w krążki.

Olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim por, dodać przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, doprawić solą i pieprzem.

Por przesmażyć chwilę , w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pora, na niej rybę, a na niej pozostały por. 

Naczynie przykryć i wstawić  na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C.