Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z kukurydzy z ciecierzycą

przepis:

170  g kukurydzy z puszki

1 marchew

2 ziemniaki

1 cebula

1 łyżka oleju

2 łyżki śmietanki kokosowej

sól, pieprz,chili

0,5 łyżeczki kurkumy

0,5 l wody

100 g ciecierzycy z puszki

1 łyżka masła klarowanego

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chili i soli

1 łyżeczka miodu

posiekana natka pietruszki

W garnuszku rozgrzać masło, dodać paprykę, chili, sól i miód.

Następnie dodać ciecierzycę i chwilę razem przesmażać.

Cebulę posiekać.

Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki.

W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i marchew.

Warzywa przesmażyć mieszając, a nastęnie  dodać wodę i kukurydzę.

Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.

Zupę dokładnie zmiksować, a nastęnie przetrzeć przez sito.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili,  dodać kurkumę i śmietankę kokosową.

Na zupie ułożyć ciecierzycę i posypać siekaną natką pietruszki.