Wątróbka drobiowa z wiśniami marynowanymi w pieprzu
przepis:
Wiśnie w pieprzu:
1 szklanka wiśni mrożonych
200 ml octu balsamicznego
0,5 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
Ocet zagotować, dodać do niego pieprz i wiśnie. Ponownie zagotowac.
Wiśnie ostudzić, wlać do słoiczka i odstawić do lodówki na minimum 3 dni. Wiśnie można przechowywać dłużej.
20 dag kurzej wątróbki
sól, pieprz
1 czerwona cebula
2 łyżki maki krupczatki
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
4 gałązki rozmarynu
Wątróbkę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć.
Bułkę wymieszać z mąką, obtoczyć w niej wątróbkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka.
Cebulę zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron wątróbkę.
Pod koniec dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Gotową wątróbkę nadziać (jak szaszłyk) na gałązki rozmarynu.
Wiśnie z zalewą przelać do garnuszka, zagotować i zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Wątróbkę polać wiśniami.