Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wątróbka drobiowa z wiśniami marynowanymi w pieprzu

przepis:

 Wiśnie w pieprzu:

1 szklanka wiśni mrożonych

200 ml octu balsamicznego

0,5 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego pieprzu

 

Ocet zagotować, dodać do niego pieprz  i wiśnie.  Ponownie zagotowac.

Wiśnie ostudzić, wlać do słoiczka i odstawić do lodówki na  minimum 3 dni. Wiśnie można przechowywać dłużej.

 

20 dag kurzej wątróbki

sól, pieprz

1 czerwona cebula

2 łyżki maki krupczatki

1 łyżka bułki tartej

olej do smażenia

4 gałązki rozmarynu

Wątróbkę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć.

Bułkę wymieszać z mąką, obtoczyć w niej wątróbkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka.

Cebulę zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron wątróbkę.

Pod koniec dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem.

Gotową wątróbkę nadziać  (jak szaszłyk) na gałązki rozmarynu.

Wiśnie z zalewą przelać do garnuszka, zagotować i zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Wątróbkę polać wiśniami.