Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sałatka ze szparagów, awokado, ziemniaków i wędzonego łososia

przepis:

20 dag zielonych szparagów

3 ugotowane ziemniaki

1 awokado

10 dag wędzonego łososia

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

1 łyżka oleju

sok z  połowy cytryny

Sos:

200 ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

posiekany koperek

sól, pieprz

Jogurt wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem. 

Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, ugotować.

Awokado przepołowić, usunąć pestkę , obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny i pokroić.

Ziemniaki pokroić na ćwiartki.

Ostudzone szparagi pokroić na 2-3 cm kawałki.

Szparagi, awokado i ziemniaki wymieszać  z  kawałkami łososia i koperkiem.

Dodać sól, pieprz,  polać sosem jogurtowym.